
FAQs: Potable Water 

Q.  What type of service will be provided?  

A. Potable water is used for drinking, cooking and bathing. Approximately 95% of the potable water Char-
lotte County Utilities provides its customers is purchased from the Peace River/Manasota Regional Wa-
ter Supply Authority (Authority) and comes from the Authority’s treatment facility in DeSoto County. The 
other 5% of water provided to our customers is produced at the County-owned Burnt Store Reverse 
Osmosis Water Treatment Facility, located on Burnt Store Road near the Charlotte/Lee County line.  

Q.  What costs are associated with connecting to the potable water line? 

A. The fees associated with connecting to the potable water system are defined in Rate Resolution 2016-
017, totaling $6,792 for the average home. Utility connection fees are subject to change based on the 
approved rate resolution at the time you enter into an agreement to activate service. Please call Engi-
neering Services at 941.764.4300, Option #3 to confirm the costs for your property. If the water expan-
sion project in your neighborhood is under an MSBU, the connection fee of $6,792 is collected on the 
annual tax bill.  

Q.  What other initial costs are involved?  

A. Once you have paid the utility connection fees, the Utilities Department will set the meter and provide a 
stub-out for your plumber to connect your home to the utility system. This service can take up to 90 
days to complete. Your plumber must also convert any existing potable water wells to irrigation wells or 
plug and abandon existing water wells.   

Q.  What monthly costs will be charged to me for water service?  

A. Once your home is connected to the potable water system you will be required to pay the monthly base 
facility charge and customer service charge. For an average customer using 4,000 gallons per month 
the cost is approximately $55. These monthly rates are subject to change based on the approved rate 
resolution at the time of service.   

Q.  How will I know if it is mandatory that I connect to the water line?  

A. If your property is considered a mandatory connection per Charlotte County Code Sec. 3-8-233, you 
will receive a letter once the line has been installed and certified for use. From that point you will have 
180 days to pay the connection fees and complete the connection to the home. For residential, a man-
datory connection means you have an estimated water usage of one thousand (1,000) gallons per day 
or less and a potable water line exists in an easement or right-of-way that abuts the property line. For 
non-residential, a mandatory connection means you have an estimated water usage of  more than one 
thousand (1,000) gallons per day and a potable water line exists in an easement or right-of-way that 
abuts the property or is within two hundred (200) feet of the property line of the structure as accessed 
via existing right-of-way or easements.  

Q.  What if my property is a mandatory connection and I do not pay to connect to the water line? 

A. You will be in violation of Charlotte County Code Chapter 3-8-233 if you do not connect to the County’s 
potable water system within 180 days of receiving the letter. If you do not pay the connection fees to 
the Utilities Department, a lien will be placed on your property and filed in the Official Records with the 
Clerk of Court. After the initial 180 day period, the monthly base facility charge will also begin to accrue 
and will appear on your bill in the next billing period. Failure to pay such charges and connecting to the 
system will result in initiation of Charlotte County Utilities' delinquency process, including the Code En-
forcement process, which may include penalties, fines, fees and discontinuation of existing utility ser-
vices. 
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Q.  Are payment arrangement options available for mandatory connections?  

A.  Yes. We have loan payment options to help you pay these costs over a longer time period. Once the 
costs have been finalized through Engineering Services, please call 941.764.4300, Option #2 
(Customer Service) to work out the payment details.   

Q.  There is no structure built on the property yet. Do I need to pay these utility connection fees or 
monthly base charges for an undeveloped lot?  

A. No, you do not need to pay the mandatory utility connection fees or monthly base charges until a resi-
dence or commercial structure is built on the property. Once you begin the construction process, 
please contact our Engineering Department at 941.764.4300, Option #3 to be informed of the cost of 
connecting. 

Q.  Will I be provided notice prior to the start of construction on my street? 

A.  Yes, Utilities staff or a contractor will give notice to the property owner a few days before construction 
activity takes place.  

Q.  What can I expect when Utilities staff or contractors are working in my neighborhood?  

A.  You can expect some inconvenience due to equipment movement, material transport and trench exca-
vation. We appreciate your patience and understand during the construction and restoration process.     
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Contact Us For More Info: 

941.764.4300, Option #3  
(Initial Costs & Engineering Services) 
 

Administrative.Assistants@CharlotteCountyFL.gov  
 

941.764.4300, Option #2  
(Payment Plans & Customer Service) 
 

CCUSupport@CharlotteCountyFL.gov 

mailto:AdministrativeAssistants@CharlotteCountyFL.gov

